هموروئید

چگونه از خونریزی هموروئید جلوگیری کنیم؟

خونریزی هموروئید

بیماری هموروئید یکی از شایع‌ترین اختلالاتی است که هر فرد در طول زندگی خود حداقل یک بار به آن مبتلا شده است. این بیماری مربوط به دستگاه گوارشی می‌تواند به صورت یک مشکل موقت بوده و با درمان‌های خانگی برطرف شود و در برخی موارد می‌تواند به صورت مزمن و حاد ادامه‌دار شده و در مواردی با خونریزی شدید همراه باشد. در ادامه به معرفی راه های درمان خونریزی هموروئید می پردازیم.

دلایل خونریزی هموروئید

داشتن خونریزی یکی از علائم مشترک بین دو نوع هموروئید داخلی و خارجی است. خونریزی می‌تواند به دلایل مختلف ایجاد شود اما یکی از مهم‌ترین علت‌های ایجاد خونریزی در بیماری هموروئید یا بواسیر، زور زدن و وارد کردن فشار بیش از اندازه به مقعد و کانال‌های راست روده در هنگام اجابت مزاج است. از جمله دلایل خونریزی هموروئید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. هرگاه هموروئید‌های ملتهب و متورم شده تحت فشار بیش از اندازه قرار می‌گیرند، سطح آن دچار آسیب شده و خونریزی شروع می‌شود.
  2. در برخی موارد به دلیل وجود یبوست و مدفوع خشک و سفت هنگام دفع آن مسیر خارج شدن از مقعد دچار خراشیدگی شده و در نهایت خونریزی اتفاق می‌افتد.
  3. در مواردی نیز به دلیل فشار ناشی از تجمع خون، هموروئید‌های تشکیل شده می‌توانند باز شده و در اثر ترکیدن خونریزی قابل توجهی را ایجاد کنند.

راه‌ های درمان خونریزی هموروئید

روش‌های مختلفی برای درمان خونریزی هموروئید وجود دارد که با کاهش میزان التهاب و از بین بردن آسیب‌های وارد شده به بافت متورم در ناحیه مقعدی از خونریزی جلوگیری کرده و آن را درمان می‌کنند.

  • نشستن در حمام آب گرم و نمک اپسوم
  • استفاده از دستمال مرطوب برای تمیز کردن ناحیه مقعد به جای دستمال خشک
  • نشستن بر روی کیسه‌های یخ به منظور کاهش درد و ناراحتی
  • نوشیدن مایعات زیاد و هیدراته کردن بدن برای تولید مدفوع نرم‌تر
  • مصرف مواد غذایی غنی از فیبر در طول روز
  • افزایش فعالیت بدنی و جلوگیری از نشستن‌های طولانی مدت
  • استفاده از دارو‌های مسکن مانند بروفن
  • به کار بردن شیاف یا نرم‌کننده‌های مدفوع
درمان خونریزی هموروئید

راه های درمان خونریزی هموروئید

خونریزی مقعدی چیست؟

ابتدا باید بدانید که خونریزی مقعدی چیست؟ زمانی که متوجه این موضوع شوید، پیدا کردن روش‌های درمانی آن نیز ساده‌تر خواهد شد. به همین دلیل است که توصیه می‌کنیم تا اگر نیاز به شناخت بیماری و مشکلی دارید، به طور حتم از ریشه و بنیان آن آغاز به این کار کنید.

خونریزی مقعدی که با نام خونریزی دستگاه گوارش نیز شناخته می‌شود می‌تواند از تمامی بخش‌های دستگاه گوارش که از مری تا روده بزرگ می‌رسد را شامل شود. اما به طور ویژه اگر مشکل در قسمت مقعد رخ دهد آن را با نام خونریزی مقعدی و یا خونریزی GI می‌شناسند و دلایل مختلفی نیز می‌تواند سبب بروز آن شود.

منشأ خونریزی مقعدی

منشأ خونریزی مقعدی و خونی که در مدفوع مشاهده می‌کنید، می‌تواند متفاوت باشد. همین موضوع سبب می‌شود تا پزشک در وهله اول اقدام به تشخیص منبع خونریزی کرده و سپس به سراغ روش‌های درمانی مناسب برود.

 خونریزی از مقعد یا بخش پایانی رکتوم

اولین مورد در خصوص خونریزی است که از مقعد و یا بخش پایانی رکتوم ایجاد می‌شود. این خون می‌تواند تازه و شفاف باشد و با مدفوع نیز ترکیب نشود. گاهی اوقات نیز می‌تواند همزمان با خروج مدفوع مشاهده شده و به صورت رگه رگه روی مدفوع را بپوشاند. غالبا دلیل ایجاد این نوع از خونریزی مقعدی مربوط به شقاق و یا بواسیر می‌شود.

 خونریزی از روده

مورد بعدی در خصوص خونریزی کردن از روده است. در این مورد معمولاً خون با مدفوع ترکیب شده است و رنگی تیره نیز دارد. این مورد از خونریزی مقعدی می‌تواند دلایل مختلفی همچون کولیت، دیورتیکولی و یا تومور روده داشته باشد. گاهی اوقات اگر خونریزی بسیار سریع اتفاق بیفتد، می‌تواند سبب شود که رنگ خون همچنان روشن باقی مانده و با مدفوع ترکیب نشود.

خونریزی از معده یا روده کوچک

مورد بعدی مربوط به خون‌هایی می‌شود که از بخش معده و یا روده کوچک وارد سیستم گوارشی می‌شوند. این خون برای آن که بتواند از بدن خارج شود مسلماً باید مسیر طولانی را طی کند و به همین دلیل نیز تغییر رنگ داده و تیره‌تر خواهد شد و در نهایت نیز با مدفوع ترکیب می‌شود. معمولاً این نوع از خونریزی‌ها به دلیل زخم معده، خونریزی معده و یا زخم‌های اثنی عشری صورت می‌گیرد.

در صورتی که این نوع از خونریزی را مشاهده کنید باید سریعاً به پزشک مراجعه نمایید زیرا این مورد یک وضعیت اورژانسی به حساب می‌آید و می‌تواند نشان دهنده وجود زخم‌های اثنی عضری شدیدی باشد که نیاز به درمان فوری دارند.

روش‌های درمان خونریزی مقعدی

روش‌های درمان خونریزی مقعدی

برای درمان خونریزی مقعدی لازم است تا پزشک در ابتلا علت را تشخیص دهد و سپس با انجام آزمایشات مختلفی که در مورد آن گفته شد، درمان مورد نظر شما را پیدا کرده و آن را اجرا کند. یکی از نکات بسیار مهمی که درمان خونریزی مقعدی می‌تواند اهمیت داشته باشد آن است که حتماً باید منشأ خونریزی پیدا شود.

در صورتی که بیمار به دلیل ابتلا به بیماری‌هایی همچون شقاق (فیشر) و هموروئید دچار خونریزی شده باشد، می‌توانیم بگوییم که امکان استفاده از درمان‌های خانگی و دارویی و یا حتی استفاده از لیزر و جراحی برای درمان شقاق یا هموروئید ممکن می‌شود.

استفاده کردن از رژیم غذایی می‌تواند به کنترل کردن و درمان خونریزی مقعدی کمک بسیار زیادی کند. در این بین می‌توانید رژیم غذایی که شامل فیبر و مایعات زیادی می‌شود را رعایت نمایید. خوردن فیبر زیاد و مایعات می‌تواند به حرکت مواد در روده کمک بسیار زیادی کند و در زمان دفع مدفوع نیز فشار کمتری را تحمل کنید.

علاوه بر رعایت رژیم غذایی می‌توانید از روش‌هایی همچون کاهش وزن، افزایش تحرک و ورزش کردن نیز استفاده کنید.

آزمایشات مربوط به درمان خونریزی مقعدی

اما چه آزمایش‌هایی وجود دارند که پزشک می‌تواند برای درمان کردن خونریزی مقعدی بیمار از آن‌ها استفاده کند؟ زمانی که این نوع از آزمایشات را هرچه بهتر و بیشتر درک کنید، متوجه می‌شوید که دلیل انجام تمامی این آزمایشات آن است که پزشک بتواند با اطمینان خاطر منشأ خونریزی را پیدا کرده و سپس به درمان شما بپردازد.

کولونوسکوپی

اولین آزمایش با نام کولونوسکوپی شناخته می‌شود. نام این آزمایش را احتمالاً بسیار شنیده‌اید و اطلاعاتی هرچند مختصر نیز در مورد آن دارید. در این تست که به منظور بررسی وضعیت داخلی روده انجام می‌شود، بیمار نیازی به بیهوشی ندارد. با این وجود گاهی اوقات به برخی از بیماران داروی آرامبخش تزریق می‌شود. یک دوربین کوچک و انعطاف‌پذیر که به اندازه انگشت کوچک است به داخل روده بزرگ و از آنجا به داخل روده کوچک هدایت می‌شود. نام این دوربین کولونوسکوپ است و می‌تواند چراغ نیز داشته باشد که در زمان اتصال به‌مانیتور بتواند وضعیت درونی روده را به خوبی نشان دهد.

گاهی اوقات نیاز به نمونه‌برداری از بخش داخلی روده نیز می‌باشد. در چنین شرایطی از یک دریچه و یا مجرا که در این دوربین وجود دارد، ابزاری خارج شده و نمونه مورد نظر را از دیواره روده بر می‌دارد.

سیگموییدوسکوپی

مورد بعدی با نام سیگموییدوسکوپی شناخته می‌شود. سیگمویید در حقیقت به بخش پایانی روده گفته می‌شود که به رکتوم وصل شده است. در این روش نیز یک دوربین کوچک که دارای چراغ است و مشابه دوربین کولونوسکوپی می‌باشد، وارد روده می‌شود. معمولاً از این روش برای زمانی استفاده می‌شود که خونریزی مربوط به بخش پایینی روده و رکتوم می‌شود. در این روش برخلاف کولونوسکوپی، بیمار درد زیادی را حس نمی‌کند و صرفاً ممکن است کمی احساس ناراحتی داشته باشد.

کولونوگرافی

مورد بعدی در خصوص کولونوگرافی است. این روش در حقیقت نوعی آزمایش جدید است و با استفاده از آن دیگر نیازی نیست تا یک لوله به صورت کامل وارد روده‌ها شود. در این روش در حقیقت لوله تحقیقی کمی به سمت درون روده‌ها رفته و سپس روده‌ها را با استفاده از گاز پر می‌کنند. زمانی که روده‌ها از گاز پر شد، می‌توانند از بخش داخلی آن‌ها به راحتی سی تی اسکن گرفته و عکس‌های لازم را برداشت کنند.

آزمایش FOB

یکی دیگر از آزمایشاتی که در این زمینه انجام می‌شود با نام آزمایش خون پنهان در مدفوع و یا آزمایش FOB شناخته می‌شود. معمولاً این آزمایش برای مواردی است که مقدار خون موجود در مدفوع کم بوده و به راحتی نمی‌توان آن را تشخیص داد.

آزمایش FOB را زمانی انجام می‌دهند که علائم و نشانه‌های دیگری را در بیمار مشاهده کنند. این علائم و نشانه‌ها می‌توانند شامل درد‌های دائمی موجود در ناحیه شکمی، کاهش وزن‌های غیر طبیعی و… باشد.

یک نکته مهم دیگر نیز در خصوص آزمایش اف او بی ‌وجود دارد؛ این نکته مربوط به پاسخ این تست می‌شود. معمولاً تست اف‌بی‌او نشان می‌دهد که در قسمتی از روده خونریزی وجود دارد اما نمی‌تواند مکان دقیق آن را تعیین کند. برای تعیین کردن مکان دقیق خونریزی لازم است تا آزمایشات دیگری همچون کولونوسکوپی و… انجام شود.

آزمایش سرطان روده

یکی دیگر از آزمایشاتی که در این زمینه می‌تواند استفاده شود مربوط به تست سرطان روده می‌شود. هدف از انجام این تست در حقیقت شناسایی نشانه‌های اولیه بیماری‌های خاص در افراد سالمی است که در حال حاضر هیچگونه علائمی را از خود نشان نداده‌اند و یا بیماری آن‌ها در مرحله قابل درمانی به سر می‌برد. معمولاً طی این آزمایش می‌توانند سرطان روده و یا همان سرطان کلورکتال را در همان مراحل اولیه و ابتدایی بیماری شناسایی کرده و نسبت به درمان مؤثر آن اقدام کنند.

روش‌های درمان خونریزی مقعدی

نتیجه گیری

همورئید‌های خونی در اثر وارد شدن فشار به ورید‌های متورم و ملتهب در داخل و اطراف مقعد تشکیل می‌شوند. خونریزی همراه با درد و ناراحتی از جمله علائم هموروئید در دو نوع داخلی و خارجی است. استفاده از غذا‌های فیبردار یا مکمل‌های حاوی فیبر، استحمام با آب گرم، استفاده از کرم و شیاف‌های نرم‌کننده مدفوع و… از جمله روش‌های جلوگیری و درمان خونریزی هموروئید است.

شما می‌توانید در صورت بروز بیماری هموروئید و داشتن خونریزی شدید با کارشناسان پزشکی با تجربه و کارآزموده ما در مرکز جراحی ماه درمان یک جلسه مشاوره رایگان داشته باشید. در صورت ادامه‌دار شدن بیماری، جراحان متخصص مرکز جراحی ماه درمان به شما کمک می‌کنند تا با کمک تجهیزات پیشرفته اقدام به درمان خونریزی هموروئید کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *