هموروئیدکتومی چیست؟
بواسیر یا همورئید، تورم و واریسی شدن سیاهرگهای مقعد و پایین رکتوم است. بواسیر میتواند در داخل روده با نام بواسیر داخلی یا زیر پوست اطراف مقعد با نام بواسیر خارجی ایجاد شود. بواسیر در مراحل ابتدایی بیماری با استفاده از درمانهای گیاهی یا تغییر سبک زندگی قابل درمان است اما در مراحل پیشرفتهتر یعنی زمانیکه هموروئید دچار ترومبوز (هموروئید درجه ۳ و ۴) میشود با استفاده از این روشها قابل درمان نیست. از این رو انجام روشهای درمانی مانند همورئیدکتومی زیر نظر جراح متخصص نیاز است.
هموروئیدکتومی نیز یکی از روشهای عمل جراحی و حذف هموروئید از ناحیه مقعد است که منجر به درمان هموروئید میشود که عملی تک جلسهای است. در این جراحی شما را تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی قرار میدهند تا هیچ دردی احساس نکنید. برشها در بافت اطراف بواسیر ایجاد میگردد.
رگ متورم در داخل بواسیر را گره میزنند تا از خونریزی جلوگیری شود و سپس بواسیر را جدا میکنند. ناحیه جراحی شده را ممکن است ببندند و یا آن را باز بگذارند و سپس از گاز پزشکی استفاده کرده و زخم را پوشش میدهند. جراحی هموروئیدکتومی میتواند با چاقوی جراحی یا از طریق قلم الکتریکی یا لیزر انجام شود. مرکز جراحی ماه درمان با استفاده از جدیدترین متد روز دنیا و بهرهمندی از جراحان متخصص، به شما کمک میکند تا با کمترین میزان عوارض بتوانید عمل جراحی همورئیدکتومی را بدون نگرانی انجام دهید.
زمان مناسب برای جراحی بواسیر
در حالت کلی ایجاد بواسیر یا همورئید نیاز به جراحی با خارش، خونریزی و درد شدید همراه است. در صورتیکه تورم در ناحیه مقعد ادامه دارد باشد و مدت زمان آن طولانی شود، نیاز به عمل جراحی همورئیدکتومی احساس میشود. هموروئیدکتومی زمانی مناسب است که شما دارای شرایط زیر هستید:
- بواسیر داخلی خیلی بزرگ
- بواسیر داخلی که باعث ایجاد علائم شده اما هنوز تحت جراحی قرار نگرفته است.
- بواسیر خارجی بزرگ که باعث ایجاد ناراحتی شده و تمیز نگه داشتن این ناحیه را سخت کرده است.
- بواسیر خارجی و داخلی
- عدم موفقیت در درمانهای دیگر مربوط به بواسیر
انواع جراحی همورئیدکتومی
با توجه به نوع همورئید ایجاد شده و معاینات جراح متخصص، عمل جراحی همورئیدکتومی میتواند در انواع بسته، باز، برشی، منگنه یا بستن شریان مقعدی انجام شود. در ادامه این مقاله از مرکز جراحی ماه درمان به اختصار در مورد هر یک توضیحاتی ارائه میشود.
- همورئیدکتومی بسته: این روش درمانی بیشتر برای از بین بردن همورئید داخلی استفاده میشود. در این شیوه با کمک ابزاری مانند چاقوی جراحی، قلم الکتریکی و یا لیزر، اقدام به بسته کردن کامل زخم با بخیه میکنند.
- همورئیدکتومی باز: در این روش مشابه با روش باز، بافت همورئیدی با کمک ایجاد برش باز برداشته میشود.
- همورئیدکتومی منگنه: بیشتر افرادی که دچار همورئیدکتومی درجه ۳ و ۴ شده باشند مورد جراحی قرار میگیرند. در این تکنیک از یک دستگاه منگنه دایرهای برای بریدن حلقه محیطی ایجاد شده از بافت همورئید اضافه استفاده میشود. در نهایت همورئیدها به صورت طبیعی به محل اصلی خود بر میگردند.
- همورئیدکتومی با بستن شریان مقعدی: در این روش یک نوار لاستیکی در اطراف پایه همورئید داخل روده قرار میگرد و عملکرد آن موجب قطع شدن گردش خون شده و در طی چند روز همورئید را از بین خواهد برد.
خطرات جراحی هموروئیدکتومی
انجام عمل جراحی همورئیدکتومی مشابه با سایر جراحیها میتواند خطرات و عوارضی را به همراه داشته باشد. مرکز درمانی مرکز تخصصی جراحی ماه درمان با به کارگیری نیروهای آگاه و با تجربه به شما کمک میکند تا با کمترین میزان عوارض بتوانید همورئیدکتومی را برای درمان بواسیر خود انجام دهید.
با توجه به تمامی مطالب ذکر شده، همورئیدکتومی میتواند خطراتی را به دنبال داشته باشد. از جمله:
- ایجاد بافت اسکار و باریک شدن مقعد
- بهبودی با سرعت کم
- وارد نمودن آسیب به عضلات اسفنکتر که موجب ایجاد بیاختیاری در دفع مدفوع میشود.
- محبوس شدن ادرار
- تشکیل توده قرمز دردناک تشکیل شده از باکتری و چرک در نزدیکی مقعد
- تورم و درد شدید
نکات بعد از عمل هموروئیدکتومی
- ریکاوری بعد از این جراحی حدود دو الی سه هفته زمان میبرد.
- نیاز به مسکن بمدت ۶ الی ۱۲ ساعت بعد از جراحی
- اگر نمیخواهید بعد از جراحی یک شب هم در بیمارستان بمانید، میتوانید بعد از بین رفتن اثر بیهوشی به خانه برگردید.
- ناتوانی در ادرار گاهی اوقات به دلیل ورم بافت یا اسپاسم ماهیچه لگن اتفاق میافتد.
مراقبتهای بعد از جراحی هموروئیدکتومی
پس از عمل جراحی مراقبت از آن بسیار حائز اهمیت است زیرا که احتمال عفونت، عود مجدد و … وجود دارد. به علاوه این مراقبتها درمان فرد را تسریع میبخشد. برخی از مراقبتها پس از عمل جراحی به این شرح زیر است:
- رژیم غذایی: بهتر است رژیم غذایی فرد بیمار سرشار از فیبر باشد. زیرا خوراکیهای غنی از فیبر عملکرد دستگاه گوارش را بهبود بخشیده و از یبوست جلوگیری میکند. در نتیجه فشار وارده به رکتوم کاهش مییابد و این امر در تسریع درمان مؤثر است.
- ورزش: ورزش سبک میتواند در بهبود بعد از جراحی مؤثر باشد. برای این منظور ورزشهایی مانند شنا (بعد از بهبودی زخم) و پیادهروی پیشنهاد میشود.
- بالش نرم: بهتر است هنگام نشستن از بالش نرم به شکل دونات استفاده نمایید.
- حمام سیتز: حمام سیتز با استفاده از آب درمانی زخم حاصل از عمل بواسیر را درمان مینماید، برای این منظور بیمار باید ۳ مرتبه در روز در وان آب گرم یا لگن مخصوص حمام سیتز بنشینید. رعایت بهداشت در این زمینه ضروری است زیرا امکان انتقال عفونت وجود دارد.
- مصرف مایعات: مصرف مایعات به خصوص آب میتواند در نرم نمودن مدفوع و جلوگیری از یبوست مؤثر باشد.
- مصرف داروهای مسکن و آنتی بیوتیک: مصرف این دست از داروها باید مطابق با نظر و دستور پزشک هموروئید انجام گیرد و در مصرف آنها زیاده روی نشود.
- پماد آنتی هموروئید: مصرف پماد یا شیاف آنتی هموروئید پس از هر اجابت مزاج به بهبود سریعتر کمک مینماید.
- مراقبت از زخم: معمولاً افراد پس از طی ۱۰ روز از جراحی بهبودی نسبی پیدا نموده و میتوانند به فعالیتهای روزمره خود برسند اما تا یک ماه بعد از عمل باید از زخم خود محافظت نمایند.
- یخ: در صورتی که درد زیادی داشتید میتوانید از کیسه یخ برای استعمال بر روی زخم استفاده نمایید.
کلام آخر
هرگاه فرد دچار بواسیر و یا همورئید در مقعد خود شود و نتواند با استفاده از روشهای درمانی خانگی یا کمک رژیمهای غذایی و حتی ورزشهای مناسب آن را درمان کند و علائمی مانند خونریزی، درد، تورم و خارش در ناحیه مقعد خود داشته باشد، مورد عمل جراحی همورئیدکتومی قرار میگیرد. شما میتوانید با مراجعه به مرکز جراحی ماه درمان و قرار گرفتن تحت معاینه جراحان متخصص و آگاه ما در مورد نحوه آماده شدن و انجام عمل همورئیدکتومی آماده شوید.
سوالات متداول
نحوه درمان بواسیر با روش هموروئیدکتومی چگونه است؟
در این جراحی شما را تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی موضعی قرار میدهند تا هیچ دردی احساس نکنید. برشها در بافت اطراف بواسیر ایجاد میگردد.
رگ متورم در داخل بواسیر را گره میزنند تا از خونریزی جلوگیری شود و سپس بواسیر را جدا میکنند.
انواع روش های جراحی هموروئید کتومی چیست؟
عمل جراحی همورئیدکتومی میتواند در انواع بسته، باز، برشی، منگنه یا بستن شریان مقعدی انجام شود.
جراحی هموروئید کتومی چه عوارضی دارد؟
خطرات روش جراحی هموروئید کتومی، شامل:
1.ایجاد بافت اسکار و باریک شدن مقعد
2.بهبودی با سرعت کم
3.وارد نمودن آسیب به عضلات اسفنکتر که موجب ایجاد بیاختیاری در دفع مدفوع میشود.
4.محبوس شدن ادرار
5.تشکیل توده قرمز دردناک تشکیل شده از باکتری و چرک در نزدیکی مقعد
6.تورم و درد شدید